QUI SOM

Benvinguts a la pàgina del més gran Núcli Zoològic dedicat a la cria i reproducció del Guarà, que és com s’anomena la raça del ruc català. El nostre Nucli està situat a la finca Fuives,  a Catalunya, a cent quilòmetres de Barcelona en direcció nord, cap a la serralada dels Pirineus.

Al peu de les primeres elevacions del Pirineu hi tenim la nostra explotació, gestionada comercialment per la societat FUIVES, S.L. i seu també de l’Associació del Ruc Català (ARC).

En aquest lloc tenim cura d’un nombre sempre variable, i fins ara creixent de prop d’un centenar d’exemplars de guarans de pura raça.

LA CRÒNICA D’UNA VOLUNTAT: JOAN GASSÓ

Som a les acaballes dels anys setanta i la transformació del món agrari català es troba ja en una fase avançada. La mecanització del camp i la motorització de la societat són un fet, i les màquines fa temps que substitueixen massivament el treball dels animals.

L’ase, que havia estat tractor i furgoneta alhora va desapareixent de les cases de pagès. Així ho podia observar Joan Gassó en els seus viatges de tractant de bestiar. Va pensar: pot ser que un animal, una raça que havia estat una peça essencial de la vida i el treball de tantes comunitats desapareguès ?. Tot semblava indicar-ho.

La revolta pel no a l’extinció

Joan Gassó pare i fill, van decidir revoltar-se contra aquesta pèrdua, aquest empobriment col.lectiu. El guarà català no seria una raça extingida. Així doncs, nomès amb les seves forces i a la finca que gestionaven, van  començar a treballar per aconseguir la supervivència del guarà.

Els inicis no van ser pas fàcils. Van començar a comprar els exemplars que podia trobar, però el procès de desaparició estava tan avançat que nomès es trobaven femelles, normalment d’edat avançada; cap semental. Afortunadament, l’Exèrcit, que havia apreciat de sempre les virtuts del guarà per obtenir mules de la màxima resistència, en dispòsava d’un. Aquest exemplar, de nom Campanero, va iniciar la nissaga dels guarans de Fuives.

Lluita & Manteniment

Amb molt de treball i una selecció acurada que evitès la temuda cosanguinitat, el nombre de guarans de fuives va anar creixent, malgrat que força exemplars s’han anat escampant per Catalunya, Espanya i altres països com Suïssa, Alemanya, França (…)

COM ÉS EL RUC CATALÀ

El ruc català és un animal de gran talla, una mitjana de 140 cm d’alçada a la creu i pesos que oscil.len entre els 350 i 450 Kg., d’extremitats robustes amb ossos llargs i gruixuts, adquirint grans proporcions dins d’un conjunt harmònic. Són esbelts, amb el coll recte i tòrax arrodonit. [No és un animal corredor], però és molt eficaç per a desenvolupar treballs durs on es necessita desplegar gran força i vigor.

La seva capa (el color del pél) és d’un color castanya-negrosa (color pansa). El pelatge d’estiu, més curt, és més fosc, gairebé negre, mentre que el pelatge d’hivern, més llarg, és més marronòs.

Criden l’atenció les clapes blanquinoses/argentades del ventre, cara interior de les extremitats, el morro(musell) i al voltant dels ulls. En la transició entre el pèl fosc i aquestes clapes hi ha una petita franja rogenca, sobretot a les zones del cap.

Es un animal de temperament sanguini, de reaccions ràpides, encara que adequadament tractats són pacífics i extremadament nobles. L’expressió dels ulls és viva, portant sempre les orelles i el cap ben aixecat. No veureu mai un guarà sa i ben tractat amb aspecte tristoi i abatut!

+34 646492310

Visites: Masia Fuives, s/n, 08611 Olvan, Barcelona

OFICINA: pASSEIG DE LA PAU, 23 08600 BERGA, bARCELONA

LLoc Visita:

Masia Fuives, s/n, 08611 Olvan, Barcelona

Horaris

La visita és a les  11h.
Grups: horaris a convenir
T’agrairíem que ens comuniquessis la teva visita amb antelació, per poder-te dedicar la nostra màxima atenció.