El Guarà Català

El ruc català es diu Guarà i és similar al d’Asinus europeus, però té les següents característiques especials: grans proporcions, temperament enèrgic i relaxat i pell curta i suau. És un animal que viu molts anys, amb una digestabilitat d’aliments grollers, inimitable per cap animal domèstic; és resistent a la fatiga i poques vegades es posa malalt.
Aquesta espècie té els seus orígens a les comarques del Berguedà i d’Osona, i la seva distribució a la Cerdanya (nord de Catalunya) i al sud de França es deu als esforços de la família Gassó.
 

La seva figura

es caracteritza per unes espigues llargues, estretes i mòbils que poden arribar a 42 cm, ulls grans i alegres i un musell descendent

La Capa

El color de l’abric és negre, excepte a les aixelles, el ventre i al voltant dels ulls i el musell és blanc o platejat.

Envergadura

Té entre 1,35 i 1,64 metres d’alçada i pesa entre 350 i 400 quilograms; i és, per dir-ho així, un vehicle tot terreny que s’utilitza per arrossegar troncs al bosc on les màquines no funcionen.

Caràcter

L’ase autòcton de Catalunya és treballador, tossut i sofert. Les seves reaccions són imprevisibles si no el coneixes, però si el teu tracte sobre ell és bo, la seva dolcesa i manyagueria és primordial, és a dir es fa estimar.

PER QUÈ HAS De comprar UN RUC CATALÀ?

Agricultura viticultura...

Passeig a cavall

Asinoteràpia...

Gestió forestal...

SOBRE ELS NOSTRES RUCS

Passaport Equí

Els rucs estan vacunats

BON ESTAT DE SALUT

encara No t’has decidit a comprar un Guarà?

Realment si no els coneixem, pensem que són animals simplement per entretenir a petits i grans, cosa que realment ens són uns grans experts, però a part d’això tenen altres funcions com:

Treballs agrícoles. Agricultura i viticultura ecològica. Ja hi ha cellers que aposten pel ruc català.

Netegen el sotabosc amb óptimes condicions, herbes i matolls, alhora que ens protegeixen dels incendis. Els focs devastadors de l'any 1994 sort em varen tenir.

Portadors de paquets en zones de muntanya i poc accessibles

Asinoteràpia. El Guarà és un soci sense prejudici. Pot reflectir emocionalment la teva situació emocional.

Passeig a cavall en rutes de senderisme, muntanyes

Davanter o guia en els carros d’empreses de transport rodat, ja que com a motor animal, l’ase i en especial el guarà català, no té competidor.

En indústries on necessiten poca força, ja que el guarà és un motor molt barat.

Producció de muls.

Lleure. Països com Alemanya, Holanda, Bèlgica, Suïssa i França ens compren els nostres rucs com a mascota.

Producció de llet, consumida pels humans com a aliment o medicament. Aquesta llet de somera ja tenia unes utilitats a l’era de grecs i romans.

La llet de burra en la cosmètica natural i saludable ha entrat en molta força a paisos com França .

Extracció d'esperma per a l'inseminació artificial

Història

l’existència d’aquests animals, tal com els coneixem avui, es remunta a uns quants mil·lenis. De fet, la seva evolució fins a l’espècies actual es remunta a uns 50 milions d’anys. El seus ancestres….

Anatomia

El nostre ruc té semblances amb l’ asinus europeus , però a més a més cal que tinguem present altres qualitats que el distingeixen espectacularment dels de la resta de les capes de la terra.

Cries

Generalment, les femelles solen tenir el seu primer embaràs a l’escassa edat de dos o tres anyets; en canvi els mascles comencen a muntar les femelles de forma més segura a partir de dols dos. La gestació dura dotze mesos…

Alimentació

Pel que fa referència a l’alimentació, aquesta és ben senzilla, és basa en la compaginació de diferents aliments com: la civada, que es tracta d’un aliment molt apreciat per ells, i que en solen digerir entre 2 o 4 quilos al dia…

Venda d’esperma – semen

A fuives també ens de diquem a la producció d’esperma per a la inseminació artificial en altres zones del territori.

Com ho fem

L’extracció es realitza en la munta.
Conservació:

  • Si el client vol esperma fresc, és molt important la coordinació amb el client. El posem en una nevera, es manté en perfecte estat durant 3 dies. S’envia sense demora de manera que no superi els 3 dies i que quan arribi al seu destí es produeixi la inseminació.
  • S’extreu l’esperma i es congela immediatament amb Nitrogen líquid. Es conserven totes les propietats. 
Època d'extracció

L’època d’extracció d’esperma té lloc entre el període que va des del 15 de març al 15 de juny.

Si vols més informació omple el formulari

Política de Privacitat

3 + 7 =

+34 646492310

Visites: Masia Fuives, s/n, 08611 Olvan, Barcelona