Guarà català – ruc català

Si ets sent català i algú et diu que ets un ruc, no t’ofenguis! El guarà català és la millor raça de ruc del món, i , creut-ho és molt més llest que la majoria d’animals. També és cert que és molt més tossut, però… Qui ha dit que la tossuderia sigui un defecte?

T’animem a descobrir aquest magnífic animal

Una petita història, característiques i anatomia, les cries, l’alimentació, la situació actual i els seus usos

Història

l’existència d’aquests animals, tal com els coneixem avui, es remunta a uns quants mil·lenis. De fet, la seva evolució fins a l’espècies actual es remunta a uns 50 milions d’anys. El seus ancestres….

Anatomia

El nostre ruc té semblances amb l’ asinus europeus , però a més a més cal que tinguem present altres qualitats que el distingeixen espectacularment dels de la resta de les capes de la terra.

Cries

Generalment, les femelles solen tenir el seu primer embaràs a l’escassa edat de dos o tres anyets; en canvi els mascles comencen a muntar les femelles de forma més segura a partir de dols dos. La gestació dura dotze mesos…

Alimentació

Pel que fa referència a l’alimentació, aquesta és ben senzilla, és basa en la compaginació de diferents aliments com: la civada, que es tracta d’un aliment molt apreciat per ells, i que en solen digerir entre 2 o 4 quilos al dia…

Situació actual

La població asina espanyola , així com la cavallar i mular, han anat disminuint durant les últimes dècades, però nosaltres ens centrarem en la distribució geogràfica del guarà.
La localització ha variat al llarg d’aquest segle, descriurem la zona en la qual històricament s’ha produït majoritàriament la criança del guarà, i on s’ha anat modelant la raça a través dels temps. Ens cal desplaçar-nos, doncs, a zones com les conques del Segre, del Ter i Cardener, les quals, es troben a una altitud que no superen els 800 metres. A més, la temperatura és moderada, però la pluja és abundant, sobretot a la primavera i a la tardor.

La situació actual ha canviat

Fins fa poc més d’una decada, la població de rucs havia caigut en picat i la seva localització geogràfica ha canviat notablement.  L’any 1995 el sensat sobre un 90% dels animals, no superaven pas el centenar, eren 25 mascles, 43 femelles i 28 pollins, que es distribuïen per dues zones concretes, a l’àrea de la comarca del Berguedà amb un 45% del cens total, i l’altra part amb una dispersió més àmplia cap a Pla de l’Estany, Garrotxa, Alt i Baix Empordà i Gironès, i també amb quatre exemplars al Solsonès.
Així, mitjançant una associació anomenada Associació pel Foment de la Raça Asina Catalana (AFRAC), s’està intentant evitar el procés cap a l’extinció que s’havia accelerat en els últims anys. Els objectius d’aquesta associació són ben clars: protegir i fomentar aquesta raça tan oblidada.

Es fa difícil parlar sobre la situació actual del guarà, ja que, com hem dit, si no fos per associacions, com aquesta, o per particulars com Gassó, que voluntàriament fan que el nostre ase pasturi encara per les nostres contrades.
Des de la revolució industrial, el guarà va perdent importància en el món rural. Així els grans mercats que es feien en poblacions com Montmajor, o fins i tot, un dels més importants del ram que es feia a Vic, van anar perdent força, al mateix temps que, els mercats agrícoles van deixar pas a fires on les tecnologies que anaven arribant mostraven el seu ampli repertori. Aquestes substituïen l’ús que feia l’home del guarà català: l’explotació agrícola. La compra-venda d’aquests éssers ja no era necessària, i les feines que podien realitzar havien estat substituïdes per màquines que donaven un rendiment superior.
Com passa amb la major part de les coses, els humans no ens adonem del mal fins que ja està fet i que en alguns casos ja és massa tard per trobar una solució. És en aquest sentit que caldria que féssim una visió de futur, que assegurés la seva pervivència, ja que l’existència del guarà català forma part del nostre patrimoni natural.

Usos del guarà català

Per què és important que aquests rucs corrin pels nostres camps? Realment si no els coneixem, pensem que són animals simplement per entretenir a petits i grans, cosa que realment ens són uns grans experts, però a part d’això tenen altres funcions com:

Quins són alguns dels seus usos

Per què és important que aquests rucs corrin pels nostres camps? Realment si no els coneixem, pensem que són animals simplement per entretenir a petits i grans, cosa que realment ens són uns grans experts, però a part d’això tenen altres funcions com:
• Treballs agrícoles. Agricultura i Viticultura.
• En indústries on necessiten poca força, ja que els guarà és un motor molt barat.
• Davanter o guia en els carros d’empreses de transport rodat, ja que com a motor animal, l’ase i en especial el guarà català, no té competidor. És un animal que viu molts anys, amb una digestabilitat d’aliments grollers, inimitable per cap animal domèstic; és resistent a la fatiga i poques vegades es posa malalt.
· Passeig a cavall en rutes de senderisme, muntany
• Asinoteràpia
• LLeure. A Països com Alemanya ens compren els nostres rucs per tenir-los com a mascota.
• Producció de muls.
• Producció de llet, consumida pels humans com a aliment o medicament. Aquesta llet de somera ja tenia unes utilitats a l’era de grecs i romans. També s’emprava per fer més pàl•lida i neta la pell de la dona, fet utilitzat per la dona de Neró, la qual se’n feia banys, a més a més, per tenir els pits més bells.
• A Fuives, la venda de semen és una activitat més ja que així es porta a terme la reproducció artificial.
• Netegen herbes i matolls, alhora que ens protegeixen dels incendis.
Països com França, Suïssa i els Estats Units, porten a terme encreuaments amb cavalls de carreres, ja que es fan més resistents

+34 646492310

Visites: Masia Fuives, s/n, 08611 Olvan, Barcelona

OFICINA: pASSEIG DE LA PAU, 23 08600 BERGA, bARCELONA

LLoc Visita:

Masia Fuives, s/n, 08611 Olvan, Barcelona

Horaris

La visita és a les 11h ( caps de setmana i festius)
Grups: horaris a convenir
T’agrairíem que ens comuniquessis la teva visita amb antelació, per poder-te dedicar la nostra màxima atenció.